To najlepsze grzanki z czerstwego chleba, jakie robi mój mąż. Prosty przepis na idealną kolację

Dodano:
Grzanki z czerstwego pieczywa z pieczarkami Źródło: Shutterstock / pbd Studio
Grzanki z czerstwego pieczywa to iście mistrzowska kolacja. Mój mąż przygotował je sprawnie, a zniknęły w mgnieniu oka. Musisz spróbować. Smakują genialnie!

Zrobienie grzanek z czerstwego pieczywa to świetny sposób, by uniknąć marnowania żywności. U mnie w domu od czasu do czasu mamy nadwyżki pieczywa i mąż pewnego razu znalazł bardzo smaczny sposób na ich wykorzystanie. Co zrobił? Wziął ser i pieczarki i zapiekł je na posmarowanych oliwą z oliwek kromkach chleba na zakwasie. Odpowiednie doprawienie sprawiło, że przygotowana przez niego prosta kolacja była lepsza niż przekąski z naszej ulubionej restauracji.

Jak zrobić grzanki z czerstwego pieczywa?

Do przygotowania tej prostej kolacji nie potrzebujesz wiele. Weź chleb, pieczarki, ser żółty, oliwę z oliwek i zioła. U nas był rozmaryn, ale tymianek czy oregano też się sprawdzą. Na kawałkach pieczywa nasączonych smakowitym tłuszczem ułóż dodatki i oprósz je przyprawami. Po przyrządzeniu w piekarniku będą znakomite.

Przepis: Grzanki z z serem i pieczarkami

Pyszne grzanki zrobisz z czerstwego chleba. Jako dodatki wystarczą ser i pieczarki. To pomysł na idealną kolację dla całej rodziny.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
591 w każdej porcji

Składniki

  • 2 duże kromki chleba na zakwasie
  • 200 g pieczarek
  • 2 plastry ser żółtego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie pieczarekGrzyby umyj, osusz i pokrój w plasterki. Zrumień je delikatnie na 1 łyżce oliwy z oliwek. Oprósz rozmarynem i pieprzem.
  2. Robienie grzanekChleb połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kromki posmaruj pozostałą porcją oliwy z oliwek, dobrze je nacierając. Ułóż na nich plastry sera oraz podsmażone pieczarki. Oprósz całość odrobiną soli i zapiekaj w temperaturze 180 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół) do roztopienia sera.

Jak podać grzanki z pieczarkami?

Sycące grzanki z czerstwego pieczywa najlepiej smakują bezpośrednio po przyrządzeniu i nie nadają się do odgrzewania. Nie wymagają żadnych dodatków. Jednak jeśli chcesz, możesz je polać niewielką ilością ketchupu lub posypać posiekaną natką pietruszki.

Inne warianty grzanek z czerstwego pieczywa

Możesz eksperymentować z rodzajem pieczywa. Zwykły pszenny chleb czy kromki lekko zasuszonej bułki wrocławskiej lub bagietki też powinny się sprawdzić.

Zamiast ser żółtego użyj pleśniowego lub białej mozzarelli, a też uzyskasz ciekawe efekty. Prosta kolacja z takim nabiałem na pewno będzie smaczna. Zamiast pieczarek możesz wtedy użyć pomidorów – suszonych w oleju lub świeżych. Te pierwsze lepiej komponują się z serami z pleśnią. Korzystając z nich nie będziesz też musiała już brać dodatkowej oliwy do zmiękczania chleba.

Pieczarki możesz też wymienić na inne grzyby duszone. Grzanki z czerstwego chleba z takim dodatkiem zachwycą cię swoim aromatem.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...